Castelul Bran Vlad Tepes

Vlad Tepes este, fara indoiala, unul dintre cele mai fascinante personaje din istoria Romaniei, care continua sa starneasca intrigi si povesti chiar si dupa mai bine de jumatate de mileniu. Dracula, asa cum este perceput in zilele noastre, nu ar fi existat fara influentele istorice reale legate de domnia lui Vlad Tepes, insa legenda lui Dracula a fost amplificata in special prin asocierea cu “Dracula”, personajul autorului irlandez Bram Stoker.

 

Daca vreti sa va informati despre Vlad Tepes, veti observa ca exista extrem de multe surse, insa putine de incredere. Cei care sunt interesati de filme cu Vlad Tepes care au la baza un fundament istoric nu trebuie sa rateze filmul romanesc “Vlad Țepeș” (1979) in regia lui Doru Tanase, cu Stefan Sileanu in rol principal.

 

Vlad Tepes este un film istoric care urmareste prima domnie a sangerosului voievod roman care incearca sa apere independenta tarii aflate in dubla subordonare: fata de otomani si fata de regatele Ungariei. Filmul nu omite sa prezinte, desigur, nici pedeapsa favorita la care recurgea Vlad Tepes pentru a-si pedepsi dusmanii, tragerea in teapa. Un film care merita vazut si recomandat si celor din strainatate care vor sa fie informati despre Vlad Tepes asa cum a fost in realitate.

 

Nu exista nicio indoiala ca legenda contelui Dracula a fost inspirata din domnia lui Vlad Tepes, insa fascinatia fata de acest personaj controversat a dus mai departe si la multe exagerari uneori absurde, cum ar fi si ideea ca Vlad Tepes a fost de fapt vampir.

 

Anii de domnie a lui Vlad Tepes, 1448; 1456-1462; 1476 sunt doar una dintre dovezile contextului politic tulburat in care a domnit acesta. Una dintre bataliile lui Vlad Tepes care a ramas cel mai adanc intiparita in istorie a fost Atacul de noapte din 17 iunie 1462, dusa impotriva armatei sultanului Mehmed al II-lea al Imperiului Otoman si incheiata cu o victorie decisiva a romanilor.

 

Insa chiar daca Vlad Tepes a fost un conducator atipic pentru vremea lui si chiar daca Bram Stoker s-a folosit de surse folclorice si mentiuni istorice pentru a-si crea personjul. legenda contelui Dracula a fost de fapt sursa fascinatiei create in jurul lui Vlad Tepes care l-a facut nemuritor si o adevarata sursa de inspiratie pentru filme, carti sau documentare.

 

Exista nenumarate legende despre Vlad Tepes, majoritatea schitand un personaj nemilos, sangeros si razbunator. Insa in acelasi timp fiecare contureaza un personaj diferit, unic, imposibil de ignorat. Pana si modul cum a murit Vlad Tepes este la fel de interesant ca viata lui. Pentru ca nu se cunosc suficiente detalii despre moartea lui, exista nu mai putin de cinci versiuni ale povestii. Cea mai populara poveste este ca ar fi fost ucis intr-o batalie impotriva turcilor, insa ce s-a intamplat cu trupul neinsufletit al lui Vlad ramane in continuare un mister.

 

Exista doua mari legende despre Vlad Tepes, cea slava si cea germana, care au in centru personalitatea domnitorului roman. Chiar daca acestea evidentiaza “placerea” morbida a lui Vlad pentru sange si pentru pedeapsa lui favorita – trasul in teapa, nu trebuie sa omitem vremurile tulburi in care a domnit Vlad Tepes, mediul potrivnic lui si de atmosfera generala din Europa Apuseana.

 

Legenda castelului Bran pare sa fie mai puternica decat realitatea. Castelul Bran este cunoscut in toata lumea precum “Castelul lui Dracula” deoarece este singurul castel din Transilvania care corespunde descrierii lui Bram Stoker, insa se pare ca Vlad Tepes nu a locuit niciodata acolo. Tot aici s-a turnat si celebrul film “Interviu cu un vampir”, confirmand ca unii oameni, in special turistii, nu exclud ideea ca Vlad Tepes ar fi fost de fapt un vampir insetat de sange pe care spera sa-l intalneasca in timpul vizitei lor.

 

Fiecare dintre aceste legende despre Vlad Tepes intareste imaginea unui caracter si a unei personalitati controversate, mitice care a devenit in acelasi timp si o parte importanta din folclorul si imaginarul romanesc si mai departe o adevarata inspiratie pentru literatura si cinematografia internationala.